Dodelava tiskovin

V postopku dodelave tiskovin, govorimo takrat, ko pol izdelek postane končni izdelek.
V podjetju, imamo dodelovalne enote, ki zagotavljajo natančnost in hitrost same izdelave.

Postopki dodelave tiskovin:

  • razrez
  • žlebljenje
  • perforiranje
  • vezava z žico
  • kovinska spirala
  • znašanje
  • mehka vezava (broširanje)

VEZAVA Z ŽICO (spenjanje)
Najbolj pogosta vezava več listnih tiskovin je vezava z žico. Bolj znan izraz je, ko pravimo, da je revija, katalog ali brošura v hrbtu speta s sponkami. Šivanje z žico pride v poštev pri manjšem številu strani. Seveda je vse pogojeno z izbiro materialov notranjosti oz volumna papirja. Pri več listnih tiskovinah, kjer je število strani visoko (npr 50-80 strani) moramo posebej paziti da izberemo papir ki ni preveč voluminozen, da se revija lepo prepogne in se v končni obliki ne »odpira sama«

MEHKA VEZAVA (broširanje)
Postopek mehke vezave je lepljenje notranjosti knjige ali brošure, v ovitek, ki je praviloma višje gramature kot notranjost (cca 300 g + )
Vezava se zgodi tako, da stroj knjižni blok porezka in prevleče z močnim lepilom ki se ob stiku s platnico hitro strdi in vse skupaj poveže. Tudi pri postopku mehke vezave, je za najbolj kvaliteten izdelek ključna izbira pravih materialov. Vezava je najbolj kvalitetna če uporabljamo brezlesni ali mat premazni papir do gramature cca 130 g. Z postopkom mehke vezave oziroma broširanja lahko vežemo knjige do debeline 50 mm.

ŠIVANA BROŠURA (šivanje + broširanje)
O šivani brošuri govorimo takrat, ko je knjižni blok razdeljen na več manjših sklopov listov. Sklopi so med seboj v hrbtu povezani s sukancem. Povezane sklope listov se zloži po vrsti, tako da nastane knjižni blok. Knjižni blok se s platnico poveže na način mehke vezave, le da tokrat rezkanje hrbta ni potrebno. Tak način vezave, je tehnološko bolj zahteven. V poštev pa pride, če je tiskovina namenjena zahtevnejši in trajnejši rabi.

SPIRALNA VEZAVA
Je posebna oblika vezave, kjer liste poveže kovinska spirala. Liste se najprej naluknja, potem pa se vstavi kovinska spirala. Glede na končni izgled produkta, lahko izbiramo tudi med več različnimi barvami spirale. Najbolj pogosti barvi sta bela in črna.
Glede na število strani oziroma debeline knjižnega bloka, se lahko odločamo tudi glede koraka vezave. 3:1 ali 2:1 (to razmerje nam pove kako »gosta« je spirala)

TRDA VEZAVA
Je najzahtevnejša oblika vezave. Za trdo vezavo se odločamo takrat ko je izdelek namenjen dolgotrajni oz trajni rabi.
Platnica je iz močne lepenke, na katero se kašira (lepi) tiskan ovitek, ki je največkrat matt ali gloss plastificiran). Notranjost je sestavljena tako kot pri šivani brošuri, leda se knjižnemu bloku v hrbtu doda gazo. Knjižni blok je nato s prelistom in zalistom povezan v trd ovitek oz knjigo.

PLASTIFIKACIJA
Za plastifikacijo tiskovin se odločimo takrat, ko želimo izdelek dodatno zaščititi.
Na voljo je več različnih vrst plastifikacije. Gloss, matt,ali soft touch. Lahko se odločamo ali bi želeli tiskovino plastificirati eno ali obojestransko.
Ko je tiskovina enkrat zaščitena s plastiko, ji lahko dodamo tudi dodatne dekorativne efekte.
Takim nadalnjim postopkom pravimo tudi plemenitenje tiskovin.

PLEMENITENJE TISKOVIN
V postopku plemenitenja tiskovin lahko na tiskovino dodajamo različne efekte:
UV SPOT lak oziroma parcialno lakiranje (lakiran je le del tiskovine).

← Nazaj na storitve